Werven Nieuw West 1
Werven Nieuw West 2
Werven Nieuw West 3
Werven Nieuw West 4
Werven Nieuw West 5
Werven Nieuw West 6
Werven Nieuw West 7
Werven Nieuw West 8
Werven Nieuw West 9
  >   Projecten   >   Werven Nieuw West van oude stenen naar circulaire thuisbasis

Werven Nieuw West van oude stenen naar circulaire thuisbasis

Op de Amsterdamse Werven is het afgelopen jaar een nieuw kantoor voor de gemeente Amsterdam verrezen. Bureau SLA ontwierp het bijzondere gebouw. In 2015 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit voor het nieuwe kantoorgebouw voor de gemeenschappelijke werven. In de uitdaging versleuteld lag de wens van de gemeente Amsterdam om vanuit circulaire gedachte de opdracht aan te vliegen. Zo kwam Architect Monique Philippo, van Bureau SLA, met het idee om restmateriaal in het ontwerp te verwerken.

Het nieuwe kantoorgebouw doet dienst als gemeenschappelijke werf voor ‘stadwerkers’ en hun leidinggevende personeel. Bij stadswerkers moet je denken aan de mensen die parken, straten, en trottoirs onderhouden en schoonmaken. Het is niet meer dan gepast dat in de realisatie van het pand gebruik gemaakt is van restpartijen stenen die zelfs op de Amsterdamse werven opgeslagen lagen.  Er is gebruik gemaakt van diverse soorten natuursteen zoals Zweeds graniet en gekloofde Noorse hardsteen. Ondanks de verscheidenheid aan soorten en maten staat er nu wel een gebouw met strakke en stoere muren. Een leuk aanvullend weetje is dat natuursteen een kostbaar materiaal is. Wanneer deze bouwmaterialen nieuw vervaardigd waren was de gevel onbetaalbaar geweest.  

Naast de restpartijen natuursteen is er ook gebruik gemaakt van een demontabel staalskelet van stalen balken. Deze zijn niet gelast maar vastgedraaid met bouten waardoor het eventueel op een andere locatie opgebouwd kan worden. Ook dit is onderdeel van het plan van Bureau SLA om het gebouw circulair te vervaardigen.

Alle projecten
Contact
Amsterdam
Contactformulier

Kom in contact met .

Wilt u in contact met ons komen omtrent dit project of heeft u andere vragen? Vul dan onderstaand formulier in.
U kunt ook direct mailen naar info@mvbbouw.nl Tijdens kantooruren zijn we telefonisch bereikbaar via 020 - 63 22 621