>   Nieuws   >   Start nieuw project: Werven Nieuw West

Start nieuw project: Werven Nieuw West

Een zeer bijzonder project wat wij van begin tot eind mogen gaan begeleiden en uitvoeren is het nieuwe kantoorgebouw voor de gemeenschappelijke werven van de stad Amsterdam. Het pand is voor de stadswerkers van Amsterdam. De hardwerkende mensen die alle parken, straten, straatverlichting en trottoirs onderhouden in de stad. Het project, wat de naam Werven Nieuw West heeft, hebben wij via een tender bij de gemeente Amsterdam gewonnen, wat een grote eer is.

Het uitzonderlijke ontwerp is bedacht door bureau SLA. In 2015 hebben zij de prijsvraag voor het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw gewonnen, met het doel een gebouw te maken zonder ‘ecologische voetstap’. Zodat het geen gebruik zal maken van fossiele brandstoffen en nieuwe, uit de aarde gewonnen materialen.

Een van de meest opvallende elementen van het ontwerp is de gevel. Dit zal een bijzondere verschijning gaan worden, aangezien hij volledig zal bestaan uit stenen die op locatie en door de stad heen zijn gevonden. Deze oude stenen en klinkers uit de binnenstad van Amsterdam lagen op grote stapels langs de werven en zullen een tweede leven krijgen op de buitenkant van het kantoorgebouw.

Een andere manier om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken is het gebruik van zonnepanelen. Het gebouw zelf gebruikt geen energie, maar maakt genoeg om zichzelf te bedruipen. Door gebruik te maken van de zon en de wisselende temperaturen van de aarde, zal het pand aan het einde van de dag 0 op de energiemeter hebben staan. Daarnaast worden er nog veel meer materialen hergebruikt. Niet alleen de stenen krijgen een tweede leven, maar voor de constructie wordt er ook gebruik gemaakt van gerecyclede stalen balken. Deze worden niet aan elkaar gelast, maar in elkaar gedraaid met bouten. Zo is het mogelijk om in de toekomst het gebouw weer uit elkaar te halen, zodat het weer voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Van binnen wordt ook veel aandacht besteed aan het creëren van een prettige werkomgeving, zodat de stadwerkers graag in het gebouw willen werken. Met het oog op de toekomst is er gedacht aan extra hoge plafonds, zodat het gebouw wellicht ooit kan worden omgebouwd tot een appartementencomplex.

Bekijk hieronder een impressie van het project, gemaakt door bureau SLA en Eyal Shmuel.

 

Wilt u meer weten over dit project? Of kunnen we helpen met advies of uitvoering van één van uw projecten? Laat dan hier uw contactgegevens achter en een collega van ons neemt contact met u op. 

 

Voorkant Werven Nieuw West

Zijkant Werven Nieuw West

Stenen Werven Nieuw West

Stenen Werven Nieuw West

Plattegrond First Floor

Plattegrond Second Floor

Plattegrond Third Floor

Cross section

Cross section

Alle nieuwsberichten
Projecten
Contact
Gepubliceerd
2020-12-09
Geschreven door
Birgit Soethof
Bron
MVB Bouw
News